(M)amma Moderat

lördag 8 september 2018

Politisk debatt blev monologer utan frågor.

Idag lördagen den åttonde september har ett av de tre största årliga evenemangen på Orust gått av stapeln, Energi- och miljömässan på Hamntorget i Henån. Som det mesta på Orust, så anordnas den av föreningslivet och lokala företag, men det fanns inslag som helt klart hade bäring på valet imorgon, den nionde september.
Klicka på bilden för att läsa den i full storlek.


Av programmet får man intrycket att klockan 11:30 och 13:40 kommer det att ske någon form av politisk debatt mellan "deltagande politiska partierna"?
Men så blev inte fallet, så då undrar man, vem tjänar på en ytlig, grund och obefintlig politisk debatt? Inte MEDborgarna som förväntas välja bland alternativ som triangulerat varandra till oigenkännlighet.
Det var en brokig samling som tog scenen som representanter för, "deltagande politiska partier"
C, M, L, MP, V, S, KD och Folkviljan ... så frågan varför var det endast detta begränsade urval av partier som deltar i kommunalvalet på Orust som skulle utfrågas?

Och varför skickade inte de utvalda partierna sina ledande kandidater?

Men vad som var allra värst var att det bara var en monolog och inte en debatt som arrangerats ... Publiken fick inte heller ställa en enda fråga till de utvalda politiska partierna och deras företrädare ..,

Även om vi här på den Svenska västkusten bor på en plats som skulle kunna vara ett paradis på jorden så gäller ändå de fysikaliska lagarna och när de relativt osäkra energikällorna sol och vindkraft inte kan leverera någon energi, så måste deras nominella kapacitet ersättas av så kallad "balanskraft", vilket idag är antingen storskalig förbränning av fossila bränslen eller vattenkraft.
Den storskaliga Svenska vattenkraften har inneburit lokala miljökatastrofer där den anlagts, hela hembygder/landskap har försvunnit och gjorts till sjöbotten i gigantiska kraftverksdammar men, ingen idé att gråta över den katastrofala lokala miljöförstöring som redan är ett faktum.

Nu när flera länder i vår omgivning blivit helt prisgivna åt energikällor så som storskaliga vind- och solkraftverk (exempelvis Tyskland och Danmark) så står svensk vattenkraft högt i kurs som balanskraft. För varje megawatt vind- eller solkraftverk som byggs så måste man ha en plan för hur man ersätter denna kraft när solen inte skiner eller vinden blåser för lite eller mycket.

Så min fråga till de få utvalda partierna och deras företrädare är:
1) Hur tänker Ni att produktionen och distributionen av billig, miljövänlig elenergi i tillräcklig mängd skall nå industri, kommunikationer och vital samhällsförsörjning?

2) Ni har nu under en halv timme berättat om era drömmar och hur det egentligen borde vara, så vad gör Ni själva, rent konkret av detta i Er vardag? Det är ju väldigt lätt att prata om vad andra skall göra för att din vision skall bli sann, men vad gör DU själv i praktisk handling?

Trotts allt så kan man bara känna sig privilegierad då meningsmotståndare på landet fortfarande kan föra sig och uppträda civiliserat, något som uppenbarligen inte är fallet i exempelvis Göteborg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar