onsdag 17 juni 2020

Toppen på ett isberg, Corona K2?

I den vanligtvis så välunderrättade Lokalblaskan, kan vi dagen till ära läsa om att Orust kommun nu, om än motvilligt, kliver ur garderoben och tillkännager att det finns bekräftade fall av Covid-19 inom kommunens äldreomsorg.
Klicka på artikeln för att läsa den i större storlek.
Kommunchefen ... ursäkta kommundirektören Hans Lindh, lägger korten på bordet, tar bladet från munnen och medger att det finns bekräftade fall av Covid-19 inom kommunens äldreomsorg efter att personal reagerat på den kompakta tystnaden och desinformation från de ledande lokalpolitikerna.
Klicka på artikeln för att läsa den i större storlek.
Nu är ju detta inget som direkt överraskar oss OrustMEDborgare, alltså att sittande lokalpolitiker förtiger fakta, gärna skönmålar och pratar om hur de önskar att det var, snarare än hur det förhåller sig i verkligheten (vissa skulle kanske hävda att de ljuger). Men inte heller det faktum att vi har ett drygt 30-tal, bekräftade sjukdomsfall av Covid-19 är okänt. 
Klicka på artikeln för att läsa den i större storlek.

Nu är det ju så att man endast testar vårdpersonal och personer som kommer till vårdinrättningar och uppvisar symptom på Covid-19, så hur säkra är då uppgifterna om smittspridningen egentligen?

OrustMEDborgaren kan därför ställa upp ett typfall: Mamma i familjen jobbar inom den kommunala äldrevården och på ledig stunder, så umgås hon med man och två till fyra barn. Någonstans på vägen så exponeras någon i familjen för SARS-CoV-2 viruset, men allt är till en början precis som vanligt, mamma och pappa går till jobbet och barnen går till barnomsorg och skola.

Efter ett tag så börjar små symptom gör sig påminda hos familjemedlemmarna, primärt och mest dominerande hos föräldrarna, men nu testar man ju som sagt endast vårdpersonal, så det blir mamma som testas på jobbet och blir det konstaterade Covid-19 fallet pappan känner sig dålig, men blir aldrig ett konstaterat Covid-19 fall. De två till fyra barnen stannar hemma från barnomsorg och skola med sina sjuka föräldrar.

Så vi behöver inte ens spekulera, utan kan ta Kommunchefen ... ursäkta kommundirektören Hans Lindhs ord för gott, man har utfört drygt 200 tester (vissa på samma person, men vid olika tillfällen) och anträffat ett 15-tal Covid-19 smittade anställda, alltså cirka 8% eller inte fullt var tionde testad anställd har konstaterats smittad.

Så vad betyder då detta? Ja, enligt det beskrivna typfallet ovan, hämtad ur verkligheten här på Orust, innan skolavslutningen, så skulle ett femtontal familjer innefattande mellan fyra till sex personer vardera, alltså mellan sextio till nittio personer vara smittbärare.

Vad som gäller för de övriga 15-talet personer, som uppenbarligen konstaterats Covid-19 smittade, men inte är anställda inom den kommunala vård och omsorgen, förtäljer inte historien.

Men nu börjar larmen komma om att unga i snabbt ökande omfattning insjuknat och vårdas på sjukhus, till och med på intensivvården.

I Östergötland slår man nu larm om en ökad smittspridning av Covid-19 bland unga och studentfirandet tros vara en av orsakerna. I Motala där studenten firades redan den 5 juni, en vecka tidigare än i övriga länet stiger siffrorna över antalet smittade och nu finns det farhågor om en liknande utveckling i resten av länet.
"Vi ser en förskjutning nedåt i ålder och även en ökning av antalet yngre som vårdas på sjukhus och inom intensivvården" säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare.En av studenterna då var Jonatan Hörnell, som nu smittats av corona.
Trots ett corona-anpassat studentfirande så är han i dag sjuk i Covid-19, och har isolerat sig hemma.
"Jag får endast röra mig i rummet, så jag har inte träffat min familj på flera dagar", säger han.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad är Regering och Riksdag så rädda för?

Då är det nytt år och med det kommer det en hel drös med nya lagar, en av de nya lagarna är egentligen inte, ny, den är bara ändrad, så att ...