måndag 4 juli 2016

I framtiden är elektriciteten gratis för den som har det smartaste systemet!

Den tuffaste tiden, första halvåret avklarad som miljömoderat i praktiken och loppet är mycket jämnt;
Blått, kreativitetens och lugnetsfärg representerar självklart vad som producerats till försäljning.
Rött, representerar vad som köpts.
Egentligen så borde blått vara lite större än rött för att det skall gå bra, men på grund av att finansdepartementet är oroliga över att folk skall börja närproducera sin egen el och därigenom totalt underminera hela det lappade och lagade skattesystem som idag håller en på tok för stor och dyr offentlig sektor flytande, behöver man köpa en (1) kWh mer än man säljer om man vill slippa betala energiskatt på hela den produktion man säljer.
Erfarenhetsmässigt så utgör den egna konsumtionen under samma period upp till cirka 3 400 kWh av en totalårsförbrukning på 6 500 - 6 700 kWh.
Som synes så hade i princip elräkningen varit +/- noll, alltså gratis redan i mars månad, om systemet hade haft förmåga att spara den egna produktionen.

Samtidigt kan man konstatera att den egna produktionen (trotts vissa besvärande skuggningar från skog) varit lite drygt 3 000 kWh under samma period.
Så cirka 1/3-del av den egna elproduktionen har använts inom egen anläggning och är helt "gratis". Övriga 2/3-delar av den egna produktionen har sålts till det elhandelsbolag som valts.
Samtidigt har i princip samma mängd som sålts köpts tillbaka under andra klocktimmar på dygnet.

Förmågan att styra det egna överskottet av producerad elenergi är alltså en absolut framgångsfaktor då villkoren och därmed ekonomin runt energin snabbt förändras. Att få maximalt betalt för egenproducerad energi, men samtidigt betala för mycket för köpt energi och fasta avgifter är ingen hit. Samtidigt är det inte längre alla elhandelsbolag som köper de elcertifikat och ursprungsgarantier som man tilldelas och någon egentlig marknadsplats för att som mikroproducent hitta köpare finns inte. Slutsatsen blir att det kommer att vara viktigt att ha tekniska system som inte bara tar hänsyn till faktisk egen förbrukning och produktion utan också de prismodeller som elhandelsbolagen och staten för tillfället tillämpar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Artificiell Intelligens eller ointelligens, det är frågan?

Vi nås dagligen av olika röster som pratar om AI (Artificiell Intelligens), alltså att en maskin utifrån en större mängd data har fått en vi...