måndag 2 december 2019

Snigelfart mot en redan passerad framtid


Idag, 2 december 2019 kom då svaret på en motion som jag och en aktad partikollega lade 2016!

Motionen handlar om markanvisning till privata exploatörer för uppförande av kategoriboende, liknande "Bovieran" i attraktiva lägen.


För dig som till äventyrs inte följt Orustpolitiken de senaste åren, följer här ett snabbt sammandrag:

Den 11 november 2015 organiserade jag ett studiebesök hos Öckerö Kommun, för den samlade oppositionsgruppen inom Orust Kommunstyrelses utskott för omsorg. Syftet var att lära och utbyta tankar med ansvarig tjänsteman och den nytillträdda motsvarigheten inom Orust kommun skulle varit med ... men som blev akut sjukskriven ... kommer inte att gå in på varför i detta inlägg, men berörda personer vet redan hur tragisk en inkrökt arbetsplats som vägrar förändring kan bli ...

Det utmynnade i en relativt omfattande reserapport som sedan utgjorde underlag till nedanstående Motion till Kommunfullmäktige i Orust Kommun (Vår reserapport kan du läsa sist i detta inlägg).

Klicka på bilden för att läsa motionen i full storlek
Klicka på bilden för full storlek

Vi motionärer tackar allra ödmjukast för att vi faktiskt har fått ett svar på vår motion, även om det har tagit sin tid, närmare tre och ett halv år! 
Det är också glädjande att "kommunens planenhet sedan flera år haft en dialog med företrädare för Bovieran och liknande intressenter om en eller flera etableringar på Orust .." man kan undra varför dessa kontakter inte givit något som helst resultat och om det kostat skattebetalarna något?

Vidare så svamlar kommunfullmäktige om att det handlar om "platskrävande etableringar" ... när det handlar om huskroppar med yttermått från 49,9 m x 41,4 m, alltså något som skulle rymmas på en större villatomt här på landet. Vidare konstateras att dessa byggnationer företrädesvis uppförs i närhet till civilisationen runt kommunens centralort Henån, vilket säkert är sant och visst, men jag kan tycka att den ståndpunkten är lite visionslös, då även orter som Svanesund, Varekil och våra mindre västliga kustsamhällen borde kunna utgöra en möjlig plats för etablering, eller har kommunen givit upp allt hopp om Ellös som en tätort med grundläggande kommunal service? 

Som tidigare nämnts så har det lokala Moderata partiet på Orust kapats av ett litet inskränkt gäng ... och den (kanske inte så) starke mannen i resterna av det lokala Moderata partiet är åtminstone läskunnig och lyckades (kanske med hjälp från andra) kopiera vår motion i sin egen tappning ... och bara två år senare ...

Ihärdiga rykten på bygden säger att nu söker den starke mannen själv äldreboende eller som vi motionärer valt att kalla det "kategoriboende" ;-)

Tyvärr så mal de kommunala kvarnarna så långsamt att värdet hinner gå förlorat i processen, inte undra på att allt bredare befolkningsgrupper anser att dessa politiska församlingar är föråldrade och att förändring och utveckling inte har med det politiska systemet att göra utan snarare står i total motsats.

Borde man inte ersätta det dyra och ineffektiva politiska församlingarna med en upphandling av privata aktörer som på uppdrag levererar dessa, i grunden triviala välfärdstjänsterna till medborgarna under fyra år, till en fast kostnad med väldefinierat innehåll/kvalité? 

Här kan du läsa vår reserapport ... klicka på respektive sida för att läsa den i full storlek,
mycket nöje!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Medborgerlig Samlings digitala MED-PUB den 9 juli 2020 med Alexander Bard.

Medborgerlig Samlings digitala MED-PUB den 9 juli 2020 med Alexander Bard. Alexander är som vanligt snabb i tal och tanke, men det är vä...