söndag 27 oktober 2019

Om Oordningen i det Offentliga!

Det är något visst med Norrbottningar i förskingringen som gör oss klarsynta, modiga och rättrådiga

Ni som till äventyrs inte är bekanta med Orust kommun, så är det med sin kommunalskatt på 34,84%, en av landets absoluta höjdare när det gäller kommunalskatten, i sällskap med glesbygdskommunerna Arjeplog (2 794 innev. 0,2/km²) och Pajala(6 039 innev. 0,8/km²). Otroligt att en attraktiv kustkommun, där alla egentligen skulle vilja bo (om det nu äntligen blev en en snabb broförbindelse till Europaväg 6, norr om Stenungsund och Svanesund)! En kommun som har 15 110 folkbokförda innevånare (39,1/km²), men hyser cirka 60 000 innevånare under sommaren.

Här på Orust bedömer vi med- och motgångar utifrån hur det går i vår södra grannkommun, Tjörn. Om något går bättre på Orust än på Tjörn, då är allt frid och fröjd och skulle det omvända råda, att något går bättre på Tjörn, gud förbjude, då är allt nattsvart, ni fattar säkert poängen.

Så nu är det verkligen kris, Tjörn går som tåget! Den icke demente debattören drar sig till minnes hur Göteborgs Posten i feta "krigsrubriker" den 8 november 2012 kungjorde "Tjörn snart större än Orust"  och sedan dess har det bara blivit värre .... Vad gör Tjörn rätt men Orust fel?
Klicka på bilden för att se den i full storlek(Källa SCB).


Sanningen kanske står att finna här:


1. På Tjörn har ålderdomstrenden brutits och man blir yngre, något som ganska snabbt präglar ett samhälle.
2. Sjätte högsta skattesats i landet, är knappast en merit, om vill ha inflyttning av yrkesaktiva.
3. Visst, det flyttar nog in en och annan yrkesaktiv högutbildad, en eller annan vidareutbildar sig lite senare i livet, men grundproblemet är att för många unga väljer bort att investera i en högre utbildning och Orust har helt klart stagnerat, så vad är då orsaken till detta? Jag har några teorier om orsakerna, men de får vänta till ett senare tillfälle.
"Definitionen av Andel högutbildade som används är, andel personer mellan 25-64 år som har minst tre års eftergymnasial utbildning".  
Roade mig med att lägga upp denna interaktiva modell till Er kära läsare, mellan 1985 till 2018. 1985/86, då även jag flyttade från Leif Östlings och min gamla hemort Luleå, för att bosätta mig i Ale kommun, strax norr om Göteborg. 
I modellen återfinns, förutom Orust och Tjörn, de två andra kommunerna med samma kommunalskatt Arjeplog och Pajala, grannarna Stenungsund och Uddevalla samt självklart Luleå och Ale kommun.

Vad säger då detta? Helt säkert massor mer än det som jag noterat och här kommer några av mina reflektioner: Vad hände i Luleå 1999 - 2000, jo man avvecklade norra Norrlands bästa sjukhus, garnisonssjukhuset i Boden och flyttade verksamheten till det nybyggda sjukhuset i Sunderbyn (in the middle of nowhere), dock inom Luleå kommuns gräns. Bohusläningarna kom några år senare att få göra liknande bekant-(galen-)skaper i dragkampen mellan Uddevalla och Norra Älvsborgs sjukhus.

Ale kommun har gjort en fantastisk resa efter att ha legat i strykklass fram till 2010, så spottar man upp sig och akterseglar strax Tjörn, Uddevalla och Stenungsund.
Enligt mitt förmenande så borde Orust kunna göra en liknande resa, men då krävs lite mer av mod och dådkraft av den politiska ledningen här.

I rättvisans namn så är inte allt förlorat, för den 4 mars 2017, så ordnade jag och några framsynta personer en idé och politikutvecklingsdag på Nösunds Havshotell tyvärr så hade "man" lite svårt att ta till sig ny kunskap och våga lita på sig själva så "Mäster skräddare ligger nära till hands", av en ny kostym så bidde det inte ens en tummetott. Av en kommunalskatt för primärkommunen på 29,99% bidde det 34,84% men ändå en utlovad skattesänkning 2020 med 0,25%, 2021 med 0,25% och 2022 med ytterligare 0,25% ungefär så som jag rådde Kommunstyrelsen i Bengtsfors att göra 2004.

"I kommunalskatten ingår både skatt till kommunen och skatt till landstinget. Under 1960- och 1970-talen ökade kommunalskatten kraftigt. 2019 uppgår medelskattesatsen i landet till 32,19 procent, en höjning med 0,07 procentenheter jämfört med 2018." (Källa ekonomifakta.se).

Så sent som 1950 var medelskattesatsen 9,97 procent, alltså en ökning med 223% på 69 år
Detta var del ett Om Oordningen i det Offentliga, håll utkik efter den spännande fortsättningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nattvandring gör skillnad!

Behovet av Nattvandring är nu återigen bevisat ... Natten mot idag Måndagen den 18 maj, bröt sig någon in på "Cirkel K" i Henån ...