onsdag 20 januari 2021

Vad är Regering och Riksdag så rädda för?

Då är det nytt år och med det kommer det en hel drös med nya lagar, en av de nya lagarna är egentligen inte, ny, den är bara ändrad, så att den förbjuder vanliga medborgare att spara till betydligt bättre ränta än vad bankerna med fina kontoret på den fina adressen ger sina sparare. 

Lyckligtvis är min huvudbank sedan slutet på 1980-talet,
Sveriges bästa bank under en lång serie av år, så även 2020, Orust Sparbank.

Jag har skrivit om förslaget i november 2020 under rubriken, "Det som stort sker, sker i tysthet, Dina pengar är inte dina pengar längre!" > 

Det handlar om att riksdagen, utifrån ett Eu direktiv, har beslutat att "Stärka konsumentskyddet på inlåningsmarknaden", vilket ju låter som en genomgod gärning, väl (?)

Rent konkret så handlar det om att staten inte tjänar nog mycket pengar på ditt kapital och därför så omyndigförklarar man dig och låter dig inte längre heller tjäna pengar på ditt kapital ...
Detta sker under förevändning att "DU" inte förmår att hantera begreppet risk, alltså du kan bara hantera mycket enkla villkor (som betyder att du inte tjänar på kapitalet) och då absolut inte risk.

Ett exempel på en sådan sparform är 4Spar, som låter personer som inte kan betala NU, men vill investera/konsumera, få så kallade konsumentkrediter, avbetalningsköp, kortkrediter SMS-lån, etc.

Har själv kunderfarenhet av deras verksamhet och den har fungerat klockrent de senaste fem (5) åren, så vad är då "staten" så rädd för?

Självklart skall man, som sparare, vara medveten om att det finns en högre risk förknippad med att spara utan statlig insättningsgaranti än med, precis samma som med aktier, företagsobligationer, etc. Samtidigt så är ett sparkonto i en av storbankerna, en GARANTERAD förlustaffär! 

Mot bakgrund av att vi faktiskt har en reell inflation på cirka 2% per år, betyder det att dina sparpengar i Svenska kronor, minskar i värde med cirka 2% per år, år ut och år in ...

50 000 kr blir värda 49 000 kr efter ett år
49 000 kr blir värda 48 020 kr efter två år
48 020 kr blir värda 47 059,6 efter tre år, eller -2%/år, så vem har råd att spara lite på kistbotten?

Den som vill göra en större investering kan således ALDRIG spara ihop pengarna själv, utan måste låna pengarna, för att sedan betala tillbaka dem med en betydligt högre ränta ...

Så därför finns det alternativ till att lägga sin kapitalreserv i madrassen, eller kistbotten... och det alternativet är att låta någon annan låna dina pengar för att förverkliga sina idéer om hur man kan få en krona att bli fler eller en önskan om kredit (att köpa nu och betala sedan). Inget konstigt med det, för det är exakt det som alla banker, kreditföreningar, etc handlat om de senaste 2-300  åren.

50 000 kr blir värda 55 000 kr efter ett år 
50 000 kr blir värda 60 000 kr efter två år 
50 000 kr blir värda 65 000 kr efter tre år, eller
efter beskattning 60 500 kr och avräkning för inflation (56 870 kr) eller 6%/år netto.

Jag kan förstå att regeringen tänker i termer av att skydda enskilda människor mot lågbeskattade kapitalvinster, om nu 50 000 kronor kan bli 60 500 kronor på tre år, vem vill då lägga sparslantarna i storbankernas konton utan ränta?

På grund av att det är lite högre risk med sparande utan bankgaranti, så är beloppet begränsat till 50 000 kronor per person och institut, samt att man måste vara 18 år för att öppna konto.

Så varför vill då regeringen, med bifall av riksdagen, förbjuda vuxna människor att själva bestämma över sina pengar och ta begränsade risker och kunna tjäna en betydande peng?

Ta en titt på dina årsbesked från dina nuvarande bankkonton och fundera på om du får cirka 20 000 kronor i ränta på 50 000 kronor under en 5-års period (40%), alltså en snittränta på 8%/år ?

Då det tyvärr finns många som påstår saker som inte är med sanningen överensstämmande, så är vi OrustMEDborgare väldigt noga med att endast förmedla sådant som är förankrat i verkligheten. Därför delar jag originaldata från 4Spar på vad de faktiskt betalat ut i ränta enligt nedan:





























Dags att föra ut ditt sparkapital ur EU?

I inlägget förekommer två företag som omnämns i väldigt positiva ordalag
Orust Sparbank och 4Spar AB, detta sker helt ur upplevelsen av dessa företag som kund och görs utan motprestation från respektive företag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Artificiell Intelligens eller ointelligens, det är frågan?

Vi nås dagligen av olika röster som pratar om AI (Artificiell Intelligens), alltså att en maskin utifrån en större mängd data har fått en vi...