fredag 22 mars 2019

Nytt på brottsfronten i Stor Göteborg med Polismästare, Erik Nord

Stor Göteborgs Polismästare, Erik Nord berättade under dagens lunch om dagsläget på brottsfronten för Göteborg Älvstranden Rotaryklubb i ett fullsatt TullhusSjömagasinet.

Statistiken över grova brott, exempelvis mord/dråp, visar på en minskning sedan 1980/90-talet, exempelvis har inte en enda skjutning ägt rum i Stor Göteborg under första kvartalet 2019.

Varför upplever då många människor otrygghet i sin vardag, när siffrorna talar ett annat språk?



























En teori kan vara att vi nu, utsätts för ett informationsflöde som inte existerade före Internet blev en allmänt använd nyhetskälla.
En annan bidragande orsak kan vara att, "vi blir äldre och därmed oroar oss mer", alltså att en stigande medelålder och ökad medellivslängd gör att fler oroar sig mer under längre tid.

Klicka på bilden för att se den i större storlek.

























Tack Erik för ett avslappnat, personligt och intressant föredrag och det är alltid lika roligt att återse gamla parallellkurskamrater från Polisskolan januari 1982.

En blick på tillgänglig statistik, (BRÅ) Brottsförebyggande rådets Rapport 2015:24 "Det dödliga våldet i Sverige 1990–2014", ger stöd för en faktiskt minskning av det dödliga våldet.

Klicka på bilden för att se den i större storlek.




















Även motiven har ändrats drastiskt .....

Klicka på bilden för att se den i större storlek.




























Liksom geografin ....
Klicka på bilden för att se den i större storlek.



























Låt oss nu bara hoppas att den positiva trend som Erik beskriver består och ger avtryck i den officiella brottsstatistik som sammanställs inom något år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Artificiell Intelligens eller ointelligens, det är frågan?

Vi nås dagligen av olika röster som pratar om AI (Artificiell Intelligens), alltså att en maskin utifrån en större mängd data har fått en vi...