fredag 17 maj 2019

En unik inblick i en 300-årig historia av Svensk rättssäkerhet.

Anna Skarhed, justitiekansler XLIII (43) besöker oss på Göteborg Älvstranden Rotaryklubb, vilket är LI:te högre än instiftaren av ämbetet "Justitiekanslern", kung Karl XII, om skämtet tillåts ...



























Anna, uppenbart en mycket god berättare som under hela lunchföredraget behöll sitt nedskrivna koncept hoprullat i höger hand, berättade att upprinnelsen till myndigheten Justitiekanslern var att när den enväldige kungen Karl XII år 1713 befann sig som Sultanens fånge i det Osmanska/Ottomanska riket (nuvarande Turkiet) dit han förts efter "kalabaliken i Bender", hade han nåtts av att oordning rådde inom den Svenska administrationen.
Det var Landshövdingarna som blivit för självständiga och nu agerade som feodala furstar, vilket skadade folkets relation till överheten och deras vilja att betala skatt till kronan.
För kungen, som behövde en allmoge som var beredda att finansiera hans planerade fälttåg, var detta oroande nyheter, då han hade varit utomlands i närmare 13 år.

Den Högste Ombudsmannens (JK:s) uppgift var att se till att Landshövdingarna och regionala tjänstemän agerade i enlighet med gällande lagar och i övrigt fullföljde sina uppgifter.

I vaksamhetens tjänst under 350 år























Som det står i 1809 års RF:
§ 27 i 1809 års RF: ”Till justitiekansler må konungen nämna en lagfaren, skicklig och oväldig man, som i domarevärf varit nyttjad. Honom såsom konungens högste ombudsman åligge förnämligast att föra eller genom de under honom stälde fiskaler låta föra konungens talan i mål, som röra allmän säkerhet och kronans rätt, samt att, å konungens vägnar, hafva tillsyn öfver rättvisans handhafvande och i sådan egenskap beifra fel, som af domare och embetsmän begångna blifva.”

En angelägen uppgift allt jämnt idag, om man vill bevara ett framgångsrikt folkligt styre framöver.

Intresset var stort och frågorna många till Anna och i församlingen fanns hennes mentor sedan många många år, en stolt medlem i vår klubb.
Då ämbetet upprätthållits av män i 300 år skämtar Anna om att då även den 44:e justitiekanslern är kvinna, så är det kvinnornas tur att besätta ämbetet de kommande 300 åren.

Redaktionens bidrag/anmärkning:
Det finns obekräftade, men lik väl intressanta uppgifter om att Karl XII, som fick mycket stor frihet i Sultanens fångenskap, mer liknande vad vi idag kallar turist-/språk-/studieresor, inspirerades av hur vissa rättssäkerhetsfrågor hanterades i Sultanens land ...?

En ganska tydlig inspirationskälla skulle vara ämbetet Muhtasib i Osmanska riket, en osmansk ”generalinspektör” skulle utses av kungen och förutsattes vara lagfaren (det vill säga ha tjänstgjort som domare). Uppgiften var att upprätthålla en behaglig och artig atmosfär samt att fungera som en marknadsinspektör och se till att handeln på marknaden var hederlig. Uppgiften var inte att kontrollera kvaliteten på de varor som såldes, men muhtasiben skulle ingripa om försäljaren gav felaktiga uppgifter om standardpriset på en viss produkt på marknaden. 
Muhtasiben kontrollerade att vikter och mätinstrument var korrekta samt stansade mynt. 
Skapandet av mynt medförde att ämbetet garanterade värdet på myntets metallhalt. 
Förutom dessa uppgifter hade muhtasiben ansvar för att vägarna i staden var framkomliga. 
En husägare som inte hade tagit hand om sitt hus kunde tvingas att endera riva huset eller reparera det för att de inte skulle rasa ut i gatan. 
Nya hus kontrollerades så att de var säkra och inte inkräktade på stadens vägar.

Faktaruta: -------------------------------------------------------------
Myndigheten Justitiekanslern har mycket gamla anor. Ämbetet inrättades redan år 1713 av Karl XII genom en kansliordning som utfärdades i slottet Timurtasch i nuvarande Turkiet, dit kungen hade förts av den turkiske sultanen efter kalabaliken i Bender. Ämbetet var en del av nyordningen för den centrala ledningen av riksstyrelseärenden och kallades vid denna tid för ”revisionsexpeditionen”. Denna leddes av en ”högste ombudsman” vars uppgifter lades fast i en särskild instruktion. Uppgifterna var att ha ett allmänt inseende över ”huru lagar och författningar efterlevdes och huru varje ämbete fullgjorde sin skyldighet”, en uppgift som Justitiekanslern har ännu i dag, låt vara att den återges i en något modernare språkdräkt. Myndigheten fick sitt nuvarande namn år 1719.En symbol för Justitiekanslerns verksamhet är det heraldiska vapen som finns på myndighetens handlingar m.m. I vapnet återges det lilla riksvapnet flankerat av två tranor. Den ena tranan är försedd med en våg och symboliserar rättvisan. Den andra tranan håller i en sten och är en symbol för vaksamheten – om tranan skulle slumra in tappar den stenen på andra foten och vaknar. Tranorna med sina attribut syftar på Justitiekanslerns uppgift att vaka över att domstolar och andra myndigheter fullgör sina skyldigheter enligt vad rättvisa och lag kräver. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Artificiell Intelligens eller ointelligens, det är frågan?

Vi nås dagligen av olika röster som pratar om AI (Artificiell Intelligens), alltså att en maskin utifrån en större mängd data har fått en vi...