lördag 16 juni 2018

Men såå himla farligt kan vedeldning inte vara ... enligt COOP ..

Med anledning av de nya rapporterna, som bygger på "gamla" undersökningar i trakterna runt Umeå, Västerbottens län. Man kan undra huruvida just vedeldning, som är en mycket vanlig hobby i dessa områden, liksom i övriga Norra Sverige, är den egentliga orsaken eller bara en livsstilsmarkör, där det följer med en massa andra beteenden, exponeringar och kanske ärftliga belastningar?
Då demenssjukdomarna har en tydligt kopplade till degenerering av nervfunktioner i hjärnan, så ligger steget inte så långt bort att dra paralleller med andra liknande nervrelaterade sjukdomar, där just Västerbotten har en tydlig överrepresentation "Skelleftesjukan" (Transtyretin familjär amyloid polyneuropati). Läs mer här om "Skelleftesjukan".

Det fattas en vital pusselbit, exakt vad i just vedeldningen, i dåliga anläggningar eller kanske i felaktig användning av anläggningar som inte ger en en bra förbränningsprocess, skulle frigöra vilket ämne som ger upphov till just den lilla fraktionen av möjliga orsaker till de sjukdomstillstånd som fått samlingsnamnet "Demens"?
Då det är förväntat med mer eller mindre ideologiska invändningar mot detta inlägg så går det bra att själv skapa sig en bild, exempelvis på Dementia Care Central där det tydligt framgår att, "Gifter och Metaboliska orsaker till demens" ligger sist och är en försvinnande liten del, jämförbar med Traumatiska skador och våld mot huvudet.

"Toxic and Metabolic Causes of Dementia"
Dementia can also result from a chemical imbalance in the body caused by either a toxin (e.g. drugs), malnutrition, or other biological conditions, such as metabolic disorders. This form of dementia includes:

Fram tills dess detta är klarlagt, så får vi nog vara lite försiktiga med att identifiera riskbeteenden och faror för att undvika att hamna i liknande pseudomiljödebatter som vi redan sett för mycket av.
Och om man får tro COOP så är vedeldad Brännebo Skinka rena fyndet ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Artificiell Intelligens eller ointelligens, det är frågan?

Vi nås dagligen av olika röster som pratar om AI (Artificiell Intelligens), alltså att en maskin utifrån en större mängd data har fått en vi...